İki hafta önce Balıkesir'de yapay zeka ile bir çalıştay yapmıştık. yaklaşık 100 kişilik bir guruba 10 arlı masalarda uzun süre çalıştık tartıştık yapay zekanın bizim mesleğe artıları eksileri üzerinde durduk. genel kanı: eğer bu yapay zeka amaç dışında kullanılır ve de kötü amaçlara alet edilirse inanın bundan herkes zarar görür kanısı oluştu. Pek fazla içime sinmemiş olmasına rağmen bu hafta bir deneyeyim bakalım beleşe konmak nasıl olur diye düşündüm.. “Eyyy.... Bana eğitim ile ilgili bir makale yaz!”... dedim. İşte bu aşağıdaki yazı onun hazırlayıp bana sunduğu makale. Siz bunu okuyunca kafanızda nasıl düşünceler oluşacak bakalım.
Okullar Açılırken: Yeni Bir Başlangıcın Heyecanı
Yaz tatilinin ardından okulların yeniden açılması, yalnızca ders zilinin çalması anlamına gelmez. Okulların açılması; öğrenciler, öğretmenler ve veliler için yeni umutların, yeni hedeflerin ve yeni başlangıçların habercisidir.
Uzun bir tatilin ardından sınıflar yeniden öğrencilerin neşeli sesleriyle dolacak. Kimi öğrenciler arkadaşlarına kavuşmanın heyecanını yaşarken kimi öğrenciler yeni bir sınıfa, yeni bir okula veya yeni bir eğitim dönemine başlayacak. Özellikle okula ilk kez adım atacak çocuklar için bu süreç, hayatlarının önemli dönüm noktalarından biri olacaktır.
Okullar sadece bilgi öğreten kurumlar değildir. Çocuklarımız burada paylaşmayı, dayanışmayı, sorumluluk almayı, farklı düşüncelere saygı göstermeyi ve birlikte yaşamayı da öğrenirler. Bu nedenle eğitim, yalnızca sınavlarda alınan notlarla değerlendirilmemelidir. Asıl başarı; düşünebilen, sorgulayabilen, araştıran, üreten ve topluma faydalı bireyler yetiştirebilmektir.
Yeni eğitim döneminde öğretmenlere de büyük görevler düşmektedir. Öğretmenler, çocuklarımızın yalnızca derslerine değil, hayallerine ve geleceğine de dokunmaktadır. Bir öğretmenin öğrencisine söylediği güzel bir söz, verdiği güven ve gösterdiği anlayış, bazen yıllar boyunca unutulmayacak bir iz bırakabilir.
Velilerin görevi de en az öğretmenler kadar önemlidir. Çocuklardan yalnızca yüksek not beklemek yerine onların çabalarını takdir etmek, karşılaştıkları sorunları dinlemek ve eğitim yolculuklarında onlara destek olmak gerekir. Çocuğu başkalarıyla kıyaslamak yerine kendi gelişimini görmek, onun özgüvenini güçlendirecektir.
Öğrencilere ise yeni eğitim yılında bir çağrımız var: Merak edin, soru sorun, okuyun, araştırın ve hata yapmaktan korkmayın. Çünkü öğrenmek, yalnızca doğru cevapları bulmak değil; yanlışlardan ders çıkararak daha iyisini yapmaya çalışmaktır.
Bugün okullarımızın kapıları yeniden açılıyor. Sınıflarda yeni bilgiler öğrenilecek, yeni dostluklar kurulacak, yeni hayaller yeşerecek. Her ders, her kitap ve her öğretmen sözü çocuklarımızın geleceğine bırakılan değerli bir iz olacaktır.
Dileğimiz; yeni eğitim-öğretim yılının bütün öğrencilerimize başarı, öğretmenlerimize kolaylık, velilerimize huzur getirmesidir.
Yeni bir eğitim yılı, yeni umutlar demektir. Okullarımızın açılmasıyla birlikte geleceğe açılan kapılarımız da yeniden aralanıyor.
Tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize başarılı, sağlıklı ve güzel bir eğitim yılı diliyorum.
