Yıllardır atıl durumda olan Uşak Havalimanı bir türlü gündemden düşmüyor. Ancak gündemde olmasına rağmen de hiç kimse çalışması için bir şeyler yapmıyor, kılını kıpırdatmıyor.
Yani tam da kaderine terk edilmiş diyecektim ki Uşak Hava Limanında 97 kişinin çalıştığı (!), daha doğrusu maaş aldığı belirtildi. Şaşırdım, gözlerim açık kaldı. Sanırım Uşaklıların büyük çoğunluğu da bundan bihaberdir.
2012 yılında çok görkemli bir açılışla hizmete giren Kütahya Zafer Hava Limanı, o günden bu yana yaptığı zararla oldukça sert eleştirilere hedef olmuştu. Ancak bunun faturası Uşak Havalimanı’na kesildi. O gün bu gündür Uşak hava limanında göstermelik eğitim uçuşları haricinde bir uçuş gerçekleştirilmedi. Aradan geçen seçimlere, vekillere, mülki amirlere ve iktidarlara rağmen yine de hava alanından kuş haricinde uçuş yapılamadı. Her seçim öncesi verilen müjdeler de boş çıktı.
Üstüne üstlük çalışmayacak, çalıştırılmayacak hava alanında bakım hizmetleri üniteleri ve yangın müdahale binaları için harcanan milyonlarca lira da cabası!...
Her zaman söylediğimiz gibi Uşak, ülkemizdeki daha doğrusu çevremizdeki komşu iller arasında, Uşak’ın en büyük ilçesi Banaz da diğer ilçeler arasında üvey evlat olmaya devam.
Uşak Hava Limanı ülkenin medya gündeminde yer almaya devam ediyor. Bu işin doğrusu ise Uşak ile birlikte Uşak gibi çalışmayan Gökçeada, Balıkesir ve Uşak Hava Limanları’nın devletin kasasına zararları konuşuluyor.
ULUSAL BASINDA yer alan şöyle;
Milyonlarca liraya inşa edilen Uşak, Gökçeada ve Balıkesir Merkez Havalimanı’na tek bir yolcu dahi uğramıyor. 203 kişinin çalıştığı havalimanları için geçen yıl devletin kasasından toplam 116,8 milyon TL harcandı.
Devletin milyonlarca lira harcadığı havalimanlarına ne yolcu uğruyor ne de yolcu uçakları iniyor. Onlarca kişinin çalıştığı havalimanları için devletin kasasından milyonlarca lira harcanmaya devam ediyor. Oluşan kamu zararı için de yıllardır kimse hesap vermiyor.
Uşak, Gökçeada ve Balıkesir Merkez Havalimanı’na 2022 yılında da tek bir yolcu uçağı dahi inmedi. Toplam 203 personelin çalıştığı yolcusuz havalimanlarına sadece geçen yıl devletin kasasından toplam 116,8 milyon TL harcandı. Havalimanların milyonlarca liralık cihazlar ve araçlar da bulunuyor.
Evet, belirtmiştik zaten. Uşak Hava Limanı Zafer Hava Limanı’na kurban verildi. Yap-İşlet-Devret modeli ile yaptırılan ve yapım maliyeti 50 milyon avroyu bulan havalimanı, işletmeci firmaya verilen yüksek yolcu sayısı garantileri nedeniyle DHMİ bütçesinde adeta delik açtı.
Havalimanının yapım maliyetinin 50 milyon avro olduğu belirtilirken, 2012-2023 (Ocak-Şubat) döneminde şirkete yapılan garanti ödemesinin ise 60 milyon 821 bin avro olduğunu ifade edildi. Havalimanının kamuya devir tarihinin 2044 olduğunun altını çizerek, “2044 yılına kadar şirkete yapılacak garanti ödemesi 208 milyon avro” ifadesini kullanıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Uşak Havalimanı’nı 2022 yılında bir yolcu dahi kullanmadı. 97 personelin çalışmaya devam ettiği havalimanı için, devletin kasasından geçen yıl 46,7 milyon TL harcandı.
Kamunun bütçesinden milyonlarca lira harcanarak inşa edilen ve 1998 yılında açılışı yapılan Uşak Havalimanı’nın yolcu garantisi verilen Kütahya'daki Zafer Havalimanı için kapatıldığı belirtiliyor. Uşak Havalimanı’nda yer hizmetleri, özel güvenlik, kule ekibi ve itfaiye personelleri hâlâ aktif görev yapıyor. Hatta havalimanının müdürü bile göreve devam ediyor.
Bu nasıl anlayış, bu nasıl zihniyet anlamak mümkün değil. Devletin parası gerçekten bu kadar “DENİZ” mi? Şayet hayır ise çözüm bulun bu kara deliğe. Ya çalıştırın, Uşaklı gurbetçiler, iş insanları, esnaflar, vatandaşlar yararlansın herkes. Ya da kapatın daha iyi!...