Ramazanın gelmesiyle birlikte hepimizde “Ramazanda nasıl beslenmeliyim?”, “Ramazanda kilo verir miyim?”, “Sahurda ne yemeliyim?” gibi soru işretleri oluşmaya başladı.
Ramazan ayında öğün sayısının azalması ve yaklaşık 13-14 saati bulan açlık süresiyle birlikte sağlıklı ramazan geçirmenin önemine değinmek gerek. Peki oruç tutanlar nelere dikkat etmelidir;
* Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz.
* Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve her seferinde küçük porsiyonlar tüketmek daha uygun olacaktır.
* Yemeklerinizi tüketmemeliyiz; yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketelim.
* Sahur öğününüzü atlamamanız en önemli nokta. Sahurda besleyici içerikteki hafif bir kahvaltı ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz.
* İftara orucu açtıktan sonra çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp ardından 5-10 dakika ara vermemiz sindirim sistemimize çok yüklenmemek açısından oldukça önemli. Ardından bir ana yemek, yoğurt ve salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten besinler beyaz ekmek, pirinç pilavı, kızarmış patates gibi yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb. tercih etmelisiniz.
* İftar ve sahura ceviz, badem gibi yağlı tohumlar eklemeye özen göstermelisiniz.
* Ramazanda en çok tüketilen bir diğer grup ise tatlılar. Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercihiniz olmalı.
* Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su içmelisiniz.
* Yağda kızartılmış ağır yemekler yerine daha hafif pişirme yöntemlerini tercih etmelisiniz.
* İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.
* Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için de sıvı tüketiminize dikkat etmelisiniz.
Bunun yanında bol lifli içerikler; özellikle sebzeler, salata ve meyveler mutlaka beslenme örüntünüzde olmalı.