Geleneksel beslenmemizde çok sık yer vermediğimiz yağlı bir meyve olarak bilinen avokado vitamin, mineral, sağlıklı yağlar ve lif içeriğiyle sağlıklı beslenmede popülerleşen temel besinlerden birisi.
Kolesterol içermeyen, doymuş yağ miktarı çok düşük olan bu yağ grubuna dâhil ettiğimiz meyvenin kalp başta olmak üzere vücudumuzdaki birçok organda sağlıklı işlevleri olduğu savunulmaktadır. Olası faydalarından bahsedecek olursak;
C vitamini, K vitamini, folik asit, B 6 vitamini ve E vitamini, minerallerden ise; potasyum, magnezyum, çinko, bakır içermektedir. Bütün bu besin içeriğinin yanı sıra tansiyonu düzenleyici etki gösterir. İçeriğinde bulunan zengin potasyum sayesinde sağlıklı kan basıncı seviyesini desteklediği bilinmektedir.
Göz sağlığı için faydalı olan beta-karoten, lutein ve zeaksantin içerir.
Kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğu bildirilmiştir. Avokadonun yapısında bulunan yağ asitlerinin büyük bir kısmı zeytinyağının yapısından tanıdığımız faydalı yağ asidi oleik asittir. Oleik asidin aynı zamanda, kansere karşı genler üzerinde pozitif etkilerini gösteren birçok çalışma yayımlanmıştır.
Yağ içeriği sayesinde tok tutmaktadır. Kaloriyi, içeriğindeki faydalı bitkisel yağlar destekli sağlaması sebebiyle zayıflama diyetlerinde kilo vermeyi kolaylaştırıcı bir besin alternatifi olarak tercih edilmektedir.
Damar sistemini korur ve geliştirir: Yapılan çalışmalarda avokado tüketimiyle birlikte LDL ve kandaki yağ olan TG düzeyini üzerinde iyileştirici etki olduğu bildirilmiştir. Kalp damarlarını koruyup temizleyen HDL kolesterolünü de yükseltici etkisi gözlendi.
Sindirim sistemini destekler. Yapısında bulunan lif sayesinde sindirimi düzenleyici ve bağırsak sağlığını geliştirici etki gösterir. Avokadoyu temel beslenme çatısında yağ porsiyon grubuna dâhil etmeliyiz.
Avokadoyu salatalarınıza, soslu yemeklerinize, kahvaltılarınıza ilave edebilirsiniz. Sadece kalori değeri ortalama bir meyveden yüksek olduğu için uygun miktarda yenilmesi tavsiye edilmektedir.