Tüm Türkiye için yeni ders yılı zilleri çaldı, öğrenciler sıralarda yerlerini aldı.
Okula dönüş heyecanıyla birlikte kahvaltı da en çok önemli öğün olarak tekrar gündeme geldi. Kahvaltı etmenin okul dönemine yönelik faydaları saymakla bitmiyor. Sağlıklı bir kahvaltı için protein ve enerji dengesi farklı kahvaltı tarzlarıyla nasıl sağlanır, bunu yaparken bağışıklık sistemine destek olmak mümkün mü, şöyle bir bakalım.
Mısır gevrekleri, poğaça, simit gibi karbonhidrat ve yağdan yüksek besinler yerine, yüksek protein ve lif içeren seçimler tercihiniz olsun. Protein, süt grubu, tam tahıllar ve meyve sebzelerin olduğu bir kahvaltı öğünü oluşturmaya özen gösterin.
Tüketilmesi gereken besinlerin başında yumurta geliyor. Öyle ki kendisi anne sütünden sonraki en değerli protein kaynağı. Yumurtanın yanısıra peynir de kahvaltının vazgeçilmezlerinden, üstelik kalsiyum içeriği ile çocuklarınızın en iyi destekçilerinden biri. Çocuğunuz yumurta tüketmiyorsa peynirle hazırlayacağınız pek çok tarifi kahvaltıda değerlendirebilirsiniz.
Çocuğunuzun her gün kalsiyum içeren süt ve süt ürünlerini tüketiyor olmasına özen gösterin.
Tam tahıllar her zaman tercihiniz olsun. Hem kendiniz hem de çocuğunuz için tam buğday, tam çavdar gibi alternatifleri tüketmeye özen gösterin.
Haftanın bazı günleri yulaflı bir kahvaltı ile alternatif yaratabilirsiniz. İçinde süt veya yoğurt ekleyerek kalsiyum desteği, şekersiz fıstık ezmesi veya ham bal ilavesi ile enerji desteği sağlayabilirsiniz. Mevsim meyvelerini 1-2 porsiyon kadar ilave ederek antioksidan desteği sağlamak en önemli adımlardan.
Beslenmeye ek olarak büyüme dönemindeki çocuklarda beslenme ve egzersizin en iyi yol arkadaşı olduğunu biliyoruz. Beslenme kalitesinin iyileştirilmesinin yanısıra spora harcanan zamanın artmasının, ilk iki okul yılında çocuklarda muhakeme becerilerini geliştirdiği görülmüş. Çocuklarınızla mutfakta zaman geçirin, alışverişe birlikte çıkın, yürüyüş ve fiziksel aktivite günleri belirleyin. Unutmayın, çocukların yaşam tarzı alışkanlıklarının gelişmesinde aile büyüklerinin yeme ve davranış tutumları, anne ve baba arasındaki iletişim gibi pek çok faktör rol oynuyor.