Hayat tamamen dengeden ibarettir. Bu yüzden bayram zamanlarında her zaman yemediğiniz şeylerden mahrum olmanıza bence gerek yok.
Fakat tabii bu sınırsız yiyeceğiniz anlamına da gelmiyor. Bayramlarda diyet olmaz; ama abartıya kaçıp fazla tüketirsek hem kilo kontrol sürecinde hem de sindirim sürecinde sıkıntılar yaşarız. Unutmadan eklemek isterim ki ramazan bayramı 30 günlük oruç sürecinin üzerine aşırı tüketimde metabolizmayı normalin üzerinde zorlayabiliyor. Bu dönemde oruçtan normal beslenmeye geçişte herkesin dikkatli olması gerektiği su götürmez bir gerçek. Vücuda hızlı bir şekilde yüklenmektense daha hafif seçenekleri küçük porsiyonlarda tercih etmek ve ramazan öncesi beslenme tarzınıza aşamalı bir geçiş yapmak çok daha doğru olacaktır.
İkramları ne kadar tüketmeliyim?
Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata, hamur işleri (baklava, börek vb.) gibi besinler kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek besinlerdir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edip, aşırıya kaçmadan tüketirsek çok daha sağlıklı bir yol izlemiş oluruz. Ben danışanlarıma özellikle bu konuda şöyle bir uyarıda bulunuyorum. Yemek istemediğiniz hiçbir ikramı sadece ayıp olmasın diye tüketmeyin. Fakat gerçekten yemek için isteğiniz varsa, ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.
Peki bayramı rahat geçirmek için ne yapmalıyız?
Bayramların yemek için olduğunu düşünmek doğru değil. Aslında sevdiklerinizle bir araya gelmek için idealdirler. Güne sevdiklerinizle hafif bir kahvaltı ile başlamak, sizi daha mutlu edecektir. Su içmeyi asla atlamayın. İştah kontrolünde, sindirim sisteminizin rahat çalışmasında ve ödemi en aza indirmede size çok yardımı olacaktır. Bayramlarda zengin öğünler, tatlı ikramları beslenme düzeninizi karbonhidrat ve yağlardan zengin bir hale getirir. Beslenmenize protein eklemeyi unutmayın; her öğünde ve atıştırmalıkta bir protein içeren besin tüketin. Protein içeren bir öğün içeriği, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur.
Kaçamaklar için suçlu hissetmeyin
Yediğiniz hiçbir şey için suçlu hissetmeyin. Geçirdiğiniz güzel vaktin tadını çıkarın. Dengelemeye hazırsanız veya bir gün önce çok fazla tükettiğiniz düşünüyorsanız; nasılsa kaçırdım sonra toparlarım demektense bu durumun farkına vardığınız an rutin beslenmenize dönmelisiniz.
Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin
Bu dönemde egzersiz yapmak zor gelse de kısa süreli fiziksel aktivitelere katılmak, fiziksel ve zihinsel sağlığın korunmasına katkıda bulunabilir. Gideceğiniz yakın mesafe ziyaretlere yürüyerek gitmeyi tercih ederek adım sayınızı arttırabilirsiniz.
Öğünlerinizi dengeleyin
Gün içinde çok ağır beslendiyseniz diğer öğünlerde dengeleme yapabilirsiniz. Mesela gündüz çok kalorili seçenekler tükettiysek, akşam için daha hafif bir öğün tercih edebilir, belki daha küçük porsiyonlarda yemek yemeyi tercih edebilirsiniz.
Sevdiklerinizle geçirdiğiniz zamanın tadını çıkarın
Tüm bunların yanında yılda sayılı gün geçirdiğimiz bu süreçlerin her bir saniyesini doya doya yaşayın. Sevdiklerinizle sağlıklı, huzurla geçirdiğiniz vaktin kıymetini bilin, her bir saniyenin tadını çıkarın. Şimdiden herkese mutlu, sağlıklı ve huzurlu bir bayram diliyorum.