Hamile diyeti kadının gebelik süresince tükettiklerinin ve bunun sonucunda bebeğin büyüme ve gelişmesinin sağlandığı dönemdeki uyguladığı diyet planına denir. Hamilelikte beslenme ve hamile diyet uygulamanın amacı annenin sağlığını korumak, bebeğin büyüme ve gelişmesini sağlıklı bir şekilde tamamlamaktır. Bu diyetin önemli olmasının nedeni bu dönemde sağlıklı beslenmek erken doğum riskini, gebelik şekerini, kabızlığı, mide yanmalarını, yüksek tansiyonu, anemiyi ve preeklampsi gibi hastalıkların riskini azaltmaktadır.
Gebelik döneminde ve hamile diyeti uygularken olması gereken beslenme önerileri şunlardır;
· Yemeklerde az tuz kullanılmalı ve iyotlu olan (üzerinde bebek resmi olan) tuzlar tercih edilmelidir. İyotlu tuz koyu renk cam kavanozda saklanmalı ve çok fazla ışık ile temas etmemelidir.
Açık dışarıda satılan sütleri almayın UHT sütler kullanın ne kadar doğal beslenmeyi önersek de süt çok tehlikeli bakteriler içerme ihtimali olduğu için kapalı olanlarını tercih edilmelidir.
· Sigara ve alkol kullanmayın kullanılan ortamlardan uzak durulmalıdır.
· Her gün bebeğin beyin gelişimi için ceviz, buna ek olarak da diğer yağlı tohumlar çiğ olarak beslenmeye eklenmelidir.
· Yeşillikler ve meyveler sirkede bekletilerek hijyenik hale getirildikten sonra tüketilmelidir.
· Kemik sağlığı için güneş ışığından yeterli ve düzenli fayda sağlamaya özen gösterilmelidir.
· Her gün 10-12 bardak su tüketilmelidir.
· Haftada 1-2 kez bakliyat grubu ( kurufasulye, nohut, kuru börülce, yeşil mercimek, barbunya) ve haftada 1 kez de omega-3 almak için balık tüketin genel olarak ızgara veya fırında tercih edilmelidir.
· Beyaz ekmek, beyaz un, pirinç gibi basit karbonhidratlar tercih edilmemelidir bunların yerine tam buğday ekmekleri veya bulgur pilavı tüketilebilir.
· Her gün yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinden yeterli miktarda alınmalıdır.
· Her gün 3-4 porsiyon et, tavuk, balık gibi protein kaynakları mutlaka tüketilmelidir.
· Paketli ürünler katkı ve koruyucu maddeler içerdiği için kesinlikle gebelik boyunca tüketilmemelidir.
· Konserve ürünler tercih edilmemelidir.
· Şarküteri ürünler salam, sosis, sucuk gibi ürünler kanserojen besinler olduğu için tüketimi sınırlanmalı hatta hiç tüketilmemelidir.
· Sakatatlar, kızartmalar, margarin, iç yağı, kuyruk yağı gibi besinler tüketilmemelidir.