Ülkemizde seçim var. Normal koşullarda 18 Haziran 2023 tarihinde yapılması gereken cumhurbaş-kanlığı ve milletvekilliği seçimleri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığı şekliyle 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak.
Neredeyse bir ayı aşan bir süre yaşadığımız büyük felaketi yani 11 ilimizdeki depremi ve kaybettiğimiz 50 bine yakın canı anlattık, izledik dillendirdik. Tarifsiz acılar yaşadık ve gördük ki bu büyük ulusumuz böyle acılı dönemlerde birbirine kenetlenmesini çok iyi bilir, uygular ve yaraları sarmak için elinden gelenin fazlasını yapmaya çalışır. Umulur ki kısa sürede bu acıların üstesinden gelinir ve can kayıplarımızı geri getiremesek de maddi kayıpları yerine koymayı başarabiliriz.
Yapılan yardımlar, kampanyalar yüksek düzeylere ulaşır.
Devletimizde bunları en iyi şekilde organize ederek eski günlere dönemesek de yeni yerleşim merkezlerini oluşturarak bir nebze olsun acıları azaltmış oluruz. Tekrar tekrar geçmiş olsun ölenlere rahmet, yaralılarımız acil şifalar dilerim.
Evet, seçim takvimi belli oldu. Seçime gidiyoruz. Tarih 14 Mayıs. 18 yaşını dolduran her TÜRK vatandaşı sandığa gidecek ve oylarıyla yeni cumhurbaşkanımızı ve ülkemizi beş yıl yönetecek milletvekillerini seçecek. Adaylar 16 Mart tarihine kadar görevlerinden istifa edecekler ve partilerinin belirlediği aday seçme şekillerine göre aday olabilecekler. Her siyasi partinin kendilerince belirlediği rakamlara göre adaylar belli bir ücret ödeyerek adaylıklarını yapabileceklerdir. Kimi siyasi parti adayları için ön seçim yapacak, kimi temayül yoklaması ve kimi de tüzüklerinde belirlenen kıstaslar ile adaylarını belirleyeceklerdir. Ve tabiidir ki bu dönem yapılan partiler arasındaki İTTİFAKLAR’a göre ortak adaylar ile listeler yapılıp seçime gireceklerdir. Bu seçimlerde özellikle iki büyük ittifak CUMHURBAŞ-KANLIĞI için kıyasıya bir yarış içinde olacaklardır. Cumhur ittifakı’nın adayı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ile Millet ittifakının adayı Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU’nun isimleri ön plandadır. Elbette başka parti ve ittifaklar da adaylarını belirlediklerinde bu yarışın içinde olacaklardır.
Bu seçimin en önemli unsurlarından biri de halkımızın bu tarihten sonra cumhurbaşkanlığı sistemi ile mi yoksa geliştirilmiş parlamenter sistem ile mi yönetilmek istediklerinin kararını da vereceklerdir. Her ne kadar aday isimleri önde olsa da asıl konu yukarıda belirttiğim gibi değerlendirilecektir. Demokrasinin olmazsa olmazı seçimlerdir ve seçimlerin yapılması için de siyasi partilerin varlığı önemlidir. Yurdumuzda kurulu neredeyse 200'ün üzerinde siyasi parti bulunmaktadır. Bunlardan 36 tanesi seçimlere katılma koşullarını yerine getirmiş ve 14 Mayıs’ta belirleyecekleri adayları ile seçimlere gireceklerdir.
Bunlarda: Adalet ve Birlik Partisi, Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kutuluş Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Hür Dava Partisi, İyi Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye Değişim Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilik Partisi, Yeni Türkiye Partisi, Yeşiller ve Sol gelecek Partisi,Zafer Partisi..
Bu siyasi partilerimizin bazılarının isimlerini ilk kez duymuş olabilirsiniz. Yasalar gereği kurulmuş ve seçimlere katılma hakkı kazanmış bu siyasi partilerimiz, gerek kendileri ve gerekse kuracakları İTTİFAKLAR ile seçimlere katılmayı hedeflemektedirler.
Hepsine; yani seçimlere katılacaklara başarılar dilerken sonuçların ülkemiz yararına olması en büyük dileğimizdir.
Geçen hafta masada yaşanan olumsuzlukların aday belirlemelerinde yeniden yaşanmaması iyi olacaktır. Keza aynı sorun diğer ittifaklar için de aynı şekilde tezahür edebilir.
İsterim ki.. Milletvekili adayları, bütün siyasi partiler tarafından yapılacak ön seçimler ile belirlensin. Halkın çoğunluğu tarafından tercih edilsin ve daha da ötesi seçmenler TERCİHLİ OY kullanabilsinler.. Seçimlerde mükerrer oy kullanılmaması için parmakların boyanması iyi bir yöntem olabilir. Ancak onunda zamanla dejenere edildiği gözlemlenmiştir. Kısacası seçimler özgür ortamlarda ve doğru şekillerde gerçekleşsin. Seçim sonrasında şaibe şüphesi yaşanmasın. Askıya çıkan seçmen listeleri her seçmen tarafından birebir kontrol edilerek, hataların düzeltilmesi, mükerrer yazımlara tevessül edilmemesi çok önemlidir.
Ve bir de seçimlerin propaganda günlerinde aşırı MÜZİK yayınları ile halkımız rahatsız edilmemelidir. Özellikle de yaşadığımız acı olaylar sonrasında bunun yapılması yaralarımıza zarar verebilecektir. Artık TÜRKİYE daha da bilinçli ve akıllı seçmenlere sahip bir ülkedir. Gelin mitingler yerine veya araçlarla yapılacak konvoylar yerine gerek ulusal ve gerekse yerel televizyonlardan yapacaklarınızı halkımıza tane tane anlatınız. Programlarınızı adreslerimize gönderiniz. Bizlerde bunları değerlendirerek bizleri temsil edecek vekillerimizi seçelim.
Artık takvim belli, hedef 14 Mayıs İKTİDAR.. Bütün siyasi partilere ve adaylara hayırlı olsun.