Kocaeli’nin küçük mütevazi bir ilçesi diyeceğim ama değil. Gerçekten her bir karesi tarih kokan, ülkemizin ticaretine, tarımına, kültürüne büyük katkıları olan harika bir ilçe demek daha gerçekçi olur. Zira ihracatımızın %15'ini gerçekleştiren, İstanbul’un sebze ve meyve ihtiyacının neredeyse yarısına yakınını sağlayan bu ilçemiz deniz taşımacılığında da önemli bir yer tutmaktadır. Hayvancılıkta neredeyse doğu illerindeki rakamları aşmıştır..
İşte biz de GEBZE Gazeteciler Cemiyeti’nin davetlisi olarak Türkiye Gazeteciler Cemiyetleri BASIN Vakfının genel kurul toplantısı için bu kente gittik.. Katılımın bir hayli kalabalık olması nedeniyle de Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlar Konseyi’ni de yaptık.
Katılımın ilk gününde deniz kenarında ESKİHİSAR kalesinin gölgesinde öğle yemeği ve sonrasında da dünyaca ünlü DARICA Hayvanat Bahçesi’ni gezme fırsatı bulduk.
Daha önce de bir kez gezebildiğim bu güzel yer daha görkemli ve bakımlı hale gelmiş. Her ne kadar birtakım hayvanlar gerek uyku saati ve gerekse varlıklarının korunamamış olmasına rağmen sayıca azalmış olduğundan arzuladığımız görüntülere ulaşamadık. Edindiğimiz bilgiler ışığında özelleştirilmiş olduğunu öğrendik. Bakımı güzel, çevre temiz ve ihtiyaçlara uygun olmasına rağmen ziyaret ücretinin yüksekliği beni ilk anda sükut-u hayale uğrattı. Rakam 600 TL. olarak belirlenmiş, çocuklar için ise 400 TL. Bir anda engi yangı oldum. 2 çocuk anne ve baba bu yeri ziyaret edeceğini varsayarsak 2000 TL. ödeyecekler. Oldukça yüksek ve düşündürücü. Bana rakamlar afaki gelmesine rağmen şöyle ince ince düşündüm ve buradaki hayvanların beslenmelerine harcanacak paranın da az olmadığı kanısına vardım. Yoksa bu çark nasıl dönecek diye düşündüm. Oradaki bir yetkiliden ziyaretçi sayısını öğrenmeye çalıştım. Normal günlerde 500 hafta sonları ve özel günlerde 2000 geçiyor dediler. Yine de kolaylıklar dilerim.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlar Konseyini yaptık. Toplantımıza Gebze, Darıca ve Dilovası Belediye Başkanları da katıldı. Onlar yöreyi bize anlattı, biz de onlara GAZETECİLERİN sorunlarını aktardık. Genel Başkan Yılmaz KARACA ve Gebze Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Levent ALTUN konuklara teşekkür ederek günün anısına plaket sundular. Toplantılara Onursal Başkanımız Atila SERTEL de katılım sağladı. Güzel bir konuşma yaparak; önceleri zamanım yeterli değildi şimdi sizlerle beraber olabilmek için hazırım mesajı verdi. Yurdun dört bir yöresinden katılım sağlayan dernek başkanları yaptıkları konuşmalar ile dertlerini dile getirip neler yapılabilir konusunda fikirlerini belirttiler. Yıllardır üzerinde büyük baskılar yaşayan ve ağır ekonomik koşullarda inim inim inleyen YEREL basın için bir meclis araştırması yapılması konusunda fikir birliği oluştu. En kısa sürede bunun gerçekleşmesi ve basınımızın daha özgür bir ortamda görev yaparak halka doğru bilgiler aktarabileceğini dile getirdiler. Yerel seçimler sonrasında göreve gelen belediye başkanlarının da basınımıza destek olmaları konusunda üzerlerine düşenleri yapmalarını arzuladıklarını belirttiler.
Hannibal (Anibal) Roma’nın büyük düşmanı, tarihin en ünlü komutanlarından biridir. Roma’dan kaçarak GEBZE’ye (lybissa antik kentine) yerleşmiş ve burada intihar etmiştir. Mezarı Gebze’de bulunmaktadır. Yine Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahlarından Fatih Sultan Mehmet Han’ın mezarı da buradadır. Tarihi hanlar, çeşmeler, medreselerle donanmış küçük mütevazi bu şehirde Mimar Sinan’ın eserleri de bulunmaktadır.. Evliya Çelebi’nin de Seyahatnamesinde Gebze ile ilgili geniş bilgilere sahip yazıları vardır.
Bu kadar geniş bir kültüre sahip tarih kokan, tarımı en yüksek tutan, sanayide büyük yatırımların bulunduğu (hatta dışarıdan gelen yatırımcıların neredeyse yarısına yakını burada olan), hem deniz hem karayolu ve hem de demiryolu bulunan hatta havayoluna çok yakın bir mesafede olan bu küçük KENT il olmayı neden hak etmiyor. Bir yanında 16 milyon nüfusuyla devasa bir metropol olan İSTANBUL mu engel, yoksa yine bir sanayi kenti olan Kocaeli mi il olmasını istemiyor. 81 ilimizi 100'e tamamlamak isteyen siyasilerin portföyünde neden GEBZE yok inanın anlam veremedim bu güzel kenti gördükten sonra. Teknik Üniversiteler arasında ilk onda yer alan GEBZE TEKNİK Üniversitesi de işe alımlarda tercih edilen bir üniversite olmuştur. Yetkililerin bu şartları göz önünde bulundurarak, bir çok ilimizden daha geniş imkanlara sahip ve ekonomiye en fazla katkı sağlayan bu güzel şehri il yapmaları yerinde olacaktır. Umarım bir daha ki ziyaretimizde GEBZE iline ayak basmış oluruz.
Misafir edildiğimiz, önceden Basın İlan Kurumu’nun eğitim tesisleri son olarak Kocaeli Belediyesi’ne devrolmuş. BALYANOZ Tesisleri belediye tarafından halka açık olarak işletilmekte ve STK’ların hizmetine sunulmakta. Herşeye rağmen bu tesisler BİK’in elinde kalmalıydı ve gazetecilere hizmete devam etmeliydi. Daha ötesi bu tesisler TGF’ye verilebilseydi mükemmel olurdu diye düşüncemi belirtmek isterim. Kanımca tesisler biraz daha özen istiyor...
Ve GAZETECİLERİN boyunlarını aşan sorunlarla boğuşması tüm hızıyla sürerken 1800'lerden yarıya düşen sayılarını yeniden yaşatmaya çalışırken, başımızdaki yönetenlerin öncelikle varlığımızı korumak ve halkımıza daha iyi hizmet verebilmek adına iyileştirmeler yapmayı düşünmelerini umuyorum.
GEBZE’deki bu güzel buluşma için Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Sayın Yılmaz KARACA ve yönetimine, GEBZE Gazeteciler Cemiyeti başkan ve yönetenlerine yürekten teşekkürlerimi sunuyorum.