15 Temmuz’u ulusça düzenlenen törenlerle kutluyoruz. Takvimlere “15 Temmuz Destanı” olarak yazılan bu olayın özetini şöyle aktaralım.
15 Temmuz Darbe Girişimi veya 2016 Türkiye Askerî Darbe Teşebbüsü, darbe metninde yer aldığı isimle Yurtta Sulh Harekâtı, 15-16 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından Türkiye'de yaşanan askerî bir darbe girişimidir.
FETÖ tarafından yapıldığı belirtilen darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından önce olaylar sonucunda darbeye karşı çıkan en az 248 kişi (180 sivil, 62 polis, 6 asker) öldüğünü belirtmemiz gerekiyor. Anma gününün adı ilk önce “Demokrasi ve Direnme Hakkı Günü” olarak kabul edilmiş daha sonra Demokrasi ve Millî Birlik Günü olarak değiştirilmiştir.
Darbe girişimi sonrası başta Fethullah Gülen'i iade etmediği gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri ve birçok Avrupa Birliği üyesi ülke ile FETÖ üyelerinin iade süreçleri ve sığınma hakkı konularında siyasi ve diplomatik krizler yaşandı.
Ancak ülkenin ana muhalefet partisi de Gülen’in iadesiyle ilgili resmi bir başvuru yapılmadığını iddia etmişti.
İşin başka ilginç bir kısmı da bu şekilde destansı bir olayda bazı üstü kapalı ayrıntıların olduğu, bazı devlet yapılanmalarında Fetöcülerin devlet kadrolarına nasıl ve ne şekilde yerleştirildiği, darbeye hazırlık sürecinde istihbarat kurumlarının neden bir bilgi edinemediği gibi onlarca konuda meclisin bir araştırma yapması için yapılan müracaatların neden kabul edilmediğini yine ülkemizin muhalefet partileri gündeme getirmişti.
Yine 15 Temmuz sonrasında çıkarak gazi olmak için şov yaptığı iddia edilen ve milletvekili adaylık formuna kendisi için "15 Temmuz Kahramanı" olarak yazan ve Şerife Bacı olarak tanınan şahsın şu zamanlarda nerede ve ne yaptığı da merak ediliyor.
Bu konularla ilgili olarak en fazla üzüldüğün konu ise hatırlayacağınız üzere TÜRK ASKERİNİ linç edenlerin şimdiye kadar yargılanıp yargılanmadığı konusunda hiç bir haber duymayışımızdır. Üstlerinin verdiği emir doğrultusunda göreve çıkarılan askerlerin boğazlarını keserek şehit edenlerin 15 Temmuz’u nasıl kutladıklarını merak ediyoruz.
Evet, 15 Temmuz ülkemiz için kara bir lekedir. Ancak ülkemizdeki tüm yasaları, kuralları, düzenlemeleri yapanların, “ülkemizde kanunlarımız hiç bir şekilde darbe ve ihtilal yapılmayacağı şekilde düzenlenmiştir” demelerinin ardından böyle bir kalkışmanın ne cüretle yapıldığının da sorgulanması gerekir.
15 TEMMUZ
Sevgili idarecilerimiz!
15 Temmuz ile ilgili çabalarınızı tabii ki takdir ediyor ve destekliyoruz. Ama arada kaynatılan 15 Temmuz 1953 tarihini de aralara bir yere sıkıştırmanızı talep ediyoruz. 15 Temmuz ayrıca Uşak’ın il, Banaz’ın ilçe oluşunun yıldönümüdür. Tarihin sayfalarında şöyle yer alır.
15 Temmuz 1953 tarihine kadar Kütahya’nın ilçesi olan Uşak, kendisine bağlı Sivaslı, Ulubey, Banaz ve Karahallı bucaklarının ilçe haline getirildiği düzenlemeyle il olmuştur. Aynı tarihe kadar Manisa’nın ilçesi olan Eşme ilçesi de (Güre, Sirge ve İnay bucaklarıyla birlikte), Uşak`a bağlanmıştır.
KUTLU OLSUN...