Son zamanlarda adını duyduğumuz probiyotik nedir? Ne işe yararlar? Bağırsak sağlığımıza etkisi nelerdir?
Bağırsak floramız da 100 trilyona yakın faydalı ve zararlı mikroorganizmalar vardır. Probiyotikler, bu bakteriler arasından bizlere fayda sağlayan mikroorganizmalardır. Bunlar bağırsak florasını düzenleyip ve immün sistemini uyararak sağlımızı olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizma desteği olarak tanımlanabilmektedir.
Geçmişi oldukça eskiye dayanmasına rağmen bu alanda yapılan çalışmalar belli bir süreçte popülerliğini arttırmış vs. insan sağlığı üzerine yararlı etkileri daha yoğun paylaşılmıştır. Bağırsak florasına yerleşerek florayı düzenlediği, patojen bakterilerin bağırsakta yerleşmesini önlediği, immün direnci arttırdığı, diyare ve kabızlığı önlediği, kanser ve enflamatuar bağırsak hastalıklarında faydalı olduğu gösterilmiştir. Bağırsak floranın probiyotik bakteri tüketimiyle desteklemesinin sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin olduğu uzun yıllardır bilinmekte ve bu doğrultuda yapılan araştırmalarda; daha sağlıklı bir yaşam sürmek, vücut direncini artırmak, bağırsakta oluşan düzensizliklerle ve hastalıklarla mücadele etmek için probiyotik tüketiminin gerekli olduğu klinik deneylerle ispatlanmıştır. Probiyotikler, içerdiği bakteri türüne göre başta ishal kabızlık olmakla birlikte diğer infalmatuvar bağırsak hastalıklarına iyi geldiği yani ülseratif kolit, crohn hastalığı, diverkülit gibi ve ayrıca kolon kanseri riskini azalttığı söylenmektedir.
Önceleri daha çok bu tür gastrointestinal rahatsızlıklar için kullanılırken son zamanlarda yapılan birçok çalışma sonucunda görülen olumlu etkileri sayesinde birçok ciddi hastalığın tedavisinde tek başına veya kimyasal kaynaklı ilaçlarla kombine olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Probiyotikler nerelerde bulunur dediğimizde ise, yoğurt ve kefir diyebiliriz. Günlük düzenli olarak bu ürünleri tüketmek bize fayda sağlayacaktır.