İzmir Amerikan Konsolosluğu, Kasım 1831'de açıldı. 7 Mayıs 1830 tarihli Osmanlı-Amerikan ticaret anlaşmasına göre, İstanbul'da oturan Amerikan maslahatgüzarı David Porter, Osmanlı sultanından (II. Mahmud) Osmanlı topraklarında konsolos ve konsolos vekili atama hakkını alınca, İzmir'e David Okla isminde birini Amerikan konsolosu olarak atadı.
Bu zat, İzmir'de çalışan Amerikan tüccarı ile İzmir'e gelen Amerikan gemilerinin ticari işleriyle meşgul olacaktı. Konsolos hukuken Osmanlı reayası değildi. Onun 'sahih Amerikalı olduğu' vurgulandı. Amerikan tüccarının kendi aralarındaki davalarını da bu zat çözecekti. Osmanlı tebaasından biriyle Amerikalı tüccar arasında bir sorun olursa, mutlaka tercüman olacak ve 500 kuruştan fazla davalar İstanbul'da görülecekti. Konsolos ağır bir suç işlemedikçe, İzmir'de hâkimler ve savcılar tarafından hapsedilemeyecekti. Konsolosun yemesine, içmesine, giyim ve kuşamına karışılmayacaktı.
Ayrıca İzmir iskelesine girip çıkarken gümrük, baç ve reft gibi vergiler kendisinden alınmayacaktı. İzmir'e gelen Amerikan tacirlerinden de cizye, baç ve diğer vergiler talep edilmeyecekti. Konsolosa yerel Osmanlı yöneticileri saygı gösterecekti. Amerikan gemileri İzmir limanına kendi bayraklarıyla gireceklerdi. Başka devletlerin gemilerinde Amerikan bayrağı asılmayacaktı. Konsolosun giyimine, davarlarına, yanında bulunan yabancı tacirlere (müstemen), Osmanlı idarecileri karışamayacaktı.
Konsolos, avarıza bağlı emlak ve arazi satın alamayacaktı. Gerçek Amerikalı olmayanların, yani Rum, Ermeni, Latin veya başka ülkelerden olanlar, Amerikan konsolosu olarak atanamayacaktı. İzmir Amerikan Konsolosluğunun hukuki temeli, Osmanlı devleti ile Amerika (Hükümet-i Müttehide-i Amerika Memalikleri) arasındaki 1830 tarihli 23 maddelik muahedeye dayanır.
Bu ticaret anlaşmasında temel olarak vatandaşlık, gemilerin seyr ü seferi ve vergi muafiyetleri belirtilmiştir (Kaynak: Amerika'nın Nişan Defteri, Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi). Görüldüğü gibi, Osmanlı idaresi tarafından Amerikan konsolosu ile tacirlerine çok geniş imtiyazlar tanınmıştır.
Amerikan tacirlerinin sanayi ve zirai mahsulleri Osmanlı ülkesi dışında ve içinde satma ve alma hakkı verilmiştir.