Yaşam yolculuğunda ilerliyoruz, bu yolculuk bazıları için hızlı, bazıları için durağan. Peygamber efendimizin hadislerinde “Kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz” demiştir. Bir Çin atasözünde de “Bugünün kuşağının diktiği ağaçların gölgesinde sonraki kuşaklar gölgelenir." denmiştir. Mümkün olduğunca topluma, insanlığa faydalı üretici bir yaşam felsefesi içinde olunmalı.
Yaşam felsefesinde öncelikle çevremizden ve yakınlarımızdan başlayarak faydalı insan olmalıyız. Bu hususu her Cuma hutbesinde okunan Nahl suresi 90.ayet çok güzel özetlemiştir. Bu ayet çok anlamıdır, “Muhakkak ki Allah adaleti, ihsanı, akrabaya karşı cömert olmayı emreder; hayâsızlığı, kötülüğü ve zorbalığı yasaklar. İşte Allah, aklınızı başınıza alasınız diye size böyle öğüt veriyor”!!!!
Bu yazımızda özellikle Sayın Hakim Aydın Başar tarafından Hukuk dünyasına armağan edilen ve büyük emekler verilmiş, yaşayan hukuka çok büyük katkıları bulunmuş ve bulunan Adalet Org adlı Hukuk ve Adalet Forumunda yazdığım yazıların bir kısmını derledim.
Birçoğu aktif olarak gerek 33 yıllık Avukatlık meslek hayatımdan gerek güncel hayattaki gözlemlerimden aldığım notlardan oluşan bu yazılar ve bilgiler, gözlemlerin her biri başlıklar açılarak apayrı bir yazıya, hatta kitaba, dizi filmlere dahi konu olabilecektir. Tamamen kendime özgü bir kısım görüş ve önerilerimi, not ettiğim güncel hayatta hatırlanması ve dikkate alınması gerektiğini gördüğüm bazı atasözlerini, tarihe malolmuş bizlerde iz bırakan bazı özlü sözlerin bir kısmını başlıklar halinde aşağıya aktarıyorum. Binlerce görüş ve önerimi bundan sonraki yazılarımda da birkaç bölüm halinde aktarmaya devam edeceğim.
Bir İtalya seyahatinde tanıştığım ve kitaplarını kahvaltıda bana hediye eden Denizli Barosu duayen Avukatlarından Sn. Atilla Sezener’in “bir çok beyin daha paketinden açılmadan toprak olup gidiyor” sözünün de akıldan çıkmaması gerektiğini düşünüyorum. Üretici ve çalışkanlıkla insanlık adına bütün dünyaya süzülerek egemen olmuş yaşama dair anonim kuralları akıldan çıkarmamalıyız.
Aşağıdaki başlıklar alt alta yazılsa da bir çoğu tamamen kişisel gelişim, Adalet, trafik, otogar, çevre bilinci, görgü kuralı, temizlik ve hatta spora kadar birbirinden farklı konulardır.
Bazıları güncel sorunlara, gözlemlere bazıları genel kültüre ait bilgilendirmeye yönelik konular tamamen hepimizi ilgilendiren ve yazıldığı tarihlerde ve sonrasında gereklilik görülen her biri beyinde bir iz bırakmaya yönelik, düşünmeye sevk edici gözlemlerime dair konu başlıklarıdır aslında…Yazıların yazıldığı forumda herhangi bir konu derlemesi yapılmamış olup ilk etapta konular birbiri ile ilgisiz olsa da sıkılmadan okuyacak ve düşüneceksiniz…
Derin saygılarımla… Pazar, 24.09.2023
GÜNLÜK YAŞAMA DAİR NOTLAR TAVSİYELER VE GÖRÜŞLER
Uşak’ta yeraltı otoparkları yaygınlaştırılmalı, Atapark’a Stadyum tarafına bakan kısmından giriş olmak üzere her iki tarafa yer altı otoparkı yapılmalı… (en az 15 yıldan bu yana yazıyorum bu konuyu) "Avukatlıkta birçok dosya başlıbaşına bir film veya dizi bölümü konusu olabilecek nitelikte, anılarınızı yazın, toprak olmasın”.
"Ülke çapında yol kenarlarındaki pisliklerin önlenmesi ve temizlenmesi için yetkililer gereğini yapmalıdır”.
“Kalitesiz kömür kullanımı ne kadar arttı, özellikle bazı köylerde ve beldelerde nefes almakta zorluk çekiyoruz, Çevre kirliliği denetimleri yapılmalı, şikayet hatları aktif olmalı, çoğu kez ulaşılmıyor”.
“Okul taşıtlarına Polis araçları gibi güçlü tepe lambası takılırsa güvenlik artabilir”
“ Düğünlerdeki davulcuların yarattığı extra gürültü ne kadar yorucu!!!"
“ 1 Kg çaydan 350 bardak çay çıkıyor.
“Sinyal vermemek marifet mi, niçin bu konuda uyarı yapılmıyor? Niçin uyarıcı çalışmalar yeterince yapılmıyor?
“Caddelerdeki dükkanlardan gelen yüksek volümlü müziklerde yetkili kurum kim?" Belediye mi?, Polis mi?, Çevre Müdürlüğü mü?
“Sığacık sokaklarında gezmek, yerel halkın lahana ve patlıcan dolmasını yiyebilmek ne güzeldi, şükürler olsun"
“Uşak soğuk diye hafta sonu İzmir’e gittik, neydi o ayaz ve hissedilen soğukluk, Nemsiz havası ile güzel Uşak’ım senin havan bir başka güzel”
“Antalya’dan başlayıp Fethiye’de biten kıyı şeridini mutlaka yaşayın”
.
“Araç kullanırken kırmızı ışıkta durduğunuzda geçen zamanda ne yaparsınız?"
“Bir baba 100 evlada bakabilir de 100 evlat bir babaya bakamaz”
“Radarlar güneşi arkasına alır”
.
“Duruşma salonları ipek sıva denilen sıva ile sıvanarak yankılar giderilmeli”
“Yüksek dağların etekleri geniş olur” Dr Halit Baz’dan…
“Adli Tıp Kurumu benzeri Aktüerya, tenkis, hesap, vs her hususta yeknesak kurallara bağlı ve emsal teşkil edecek raporlar verecek merkezi bir birim kurulmalı”
“HAGB (Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kurumu ile İstinaf ve Yargıtay denetimi olmadığından nice Yargıtay kararlarına konu olabilecek davalara karşı itiraz ve inceleme yolu için daha etkin ve kapsamlı bir sistem bulunmalıdır, esasa da girilmelidir”
İzmir Adliyesi de bir an önce çok daha kullanışlı bir binaya kavuşmalı, basık, havasız buluyorum ama yeni İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Binası gayet modern ve kullanışlı.
“Çevre Müdürlükleri ve Belediyeler yaşam kalitesini arttırmak için çok daha yoğun ve kapsamlı, uyarıcı, bilgilendirici çalışmalar yapmalı ne o yol kenarındaki çöpler, hele hele Akyaka’daki Sakar geçidindeki çöpler, yazık”
“Çeşme Belediyesine ait Şifne Thermal 1960 yılında açılmış 3 ayrı tuzlu sıcak su havuzu, şifa kaynağıdır, mutlaka her yıl gidin, hemen Google’dan görsellere bakın”
Uşak Belediye’sinin asfalt çalışmalarını destekliyorum, parke taş toz kaynağı ve konforsuz, Roma ve Prag’da özellikle baklava şerbeti gibi parke taşların arasına dökülmüş zift benzeri uygulama maddesi Valilik ve Özel İdare önündeki parke taş alanına uygulanmalıdır.
“Yol kenarları, genel yaşam alanlarında temizlik ve güvenlik için tüm Valilikler özel birim oluşturmalı”
“Ne kadar çok otobüs kazası oluyor? Bu konudaki Yeşil Banaz’a yazdığım yazımdaki etkenler dikkate alınmalı”
“Çiftçilerdeki bel fıtıklarının sebebi konforsuz ve sağlıksız sert traktör koltukları olabilir”
.
“Başınıza bir kaza geldiğinde mümkünse en donanımlı kamu hastanesine sevkinizi yaptırın”
“Görgü, temizlik, saygı, trafik önemle gündemde tutulmalı, okullardaki en önemli dersler bunlar olmalı”
“Youtube’nin aniden ortaya çıkan yüksek sesli reklamlarına RTÜK mutlaka çare bulmalı”
“Her şeyde olumlu bir şey aramak lazım, mesela 2020 Avrupa Kupası’nın ilk golünü kendi kalemize de olsa biz attık”
“Maçlarda yorumcuya gerek yok, spiker yeterli, heyecanlı anlatımın engellendiğini düşünüyorum”
“Haziran’daki hedefim Fethiye Babadağ’dan yamaç paraşütü ile atlamak”
.
“Yol kenarlarındaki çöpler için ayrı bir temizlik birimi ile ülke çapında binlerce işçinin çalışacağı bir sistem kurulmalı, finansmanı da çevre temizlik vergisinden karşılanmalı”
“Ülke çapında temizlik, nezaket, trafik kuralları gibi ana kuralların anımsatılması ve uyulmasına yönelik çalışma yapılmalıdır”
“İlkokul öğretmenim Bilgi Çetin’i kaybettik, bilge, vatansever Bilgi hocamın mekanı cennet olsun, Allah rahmet eylesin..."
“Yöneticiler yol kenarlarındaki çöp ve atık yığıntılarını görmüyor mu?”