MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ALANINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ALANINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
Geçen hafta ilçemizde yapılan toplantıda eğitimle ilgili Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürü Murat Demir aşağıdaki konulara değindi.
2017-2018 eğitim ve öğretim yılı mesleki ve teknik eğitim alanında uygulamaya konulan birçok yeniliklerle başladı. Ülkemizde birçok işletme sahibi, mesleki ve teknik eğitim almış nitelikli personel ihtiyacı bulunduğunu ancak aradığı özellikte elemanı bulamadığını ifade ederken, bir kısım insanımız da çalışabileceği bir iş bulamamaktan şikâyetçi. İlçemizde de durum aynıdır.
Ülkemizin nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması için sektörün taleplerine kulak veren Milli Eğitim Bakanlığımız, sektörle etkili işbirliğini öngören yeni mesleki ve teknik eğitim modelini hayata geçirdi. Yapılan iyileştirme çalışmalarını sıralarsak;
1- Çıraklık eğitimi 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına alındı:
6764 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle yaygın mesleki eğitim kapsamında bulunan çıraklık eğitimi zorunlu örgün ortaöğretim kapsamına alınmıştır. İş başı eğitimi ile usta yetiştirilmesi sağlanarak sektörün nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması için önemli bir adım atılmıştır.
Mesleki eğitim merkezlerinde verilen çıraklık eğitiminin zorunlu ortaöğretim kapsamına alınması ile hem okuyup hem de para kazanarak hayata erken atılmak isteyen gençlerimize ve ailelerine de yeni bir alternatif ortaöğretim imkânı sunulmuş oldu.
2- Öğrencilere beceri eğitimi ve staj için kapılarını açan işletmelere devlet desteği sağlandı:
Öğrencilerin işletmelerde gerçek iş ortamında yaptıkları beceri eğitimleri ve stajlar nitelikli bir mesleki eğitim için büyük bir önem arz etmekte. İşletmelerde beceri eğitimi ve staj yaptırmakla yükümlü bulunan işletmeler tarafından öğrencilere ödenen asgari ücretin en az %30'una tekabül eden 380 TL'nin 2/3'ü olan 253 TL'sinin işverenlere devlet katkısı olarak ödenmesi sağlandı. Böylece daha fazla işletmenin daha çok öğrenciye beceri eğitimi ve staj imkânı sağlanmasının önü açıldı.
3- Ön lisans programlarına geçişte ilave puan uygulamasına geçildi:
Üniversitelerin ön lisans programlarına sınavsız geçiş uygulamasına son verildi ve bunun yerine öğrenim gördüğü alanda ön lisans programlarına devam etmek isteyenlere ilave puan uygulamasına geçildi. Yapılan bu değişiklikle meslek liselerinde ve meslek yüksekokullarında verilen eğitimin kalitesinin yükseltilmesi ve böylece daha nitelikli işgücü yetiştirilmesinin önü açıldı.
4- Öğrenciler iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalandı:
Mesleki ve teknik ortaöğretim okullarına devam eden öğrenciler, alan eğitimine başladıkları andan itibaren mezun oluncaya kadar iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalandı.
5- Meslek lisesi mezunlarının tamamına TEKNİSYEN unvanı verildi:
Bu güne kadar yalnızca 3795 sayılı Kanunda belirtilen mesleki ve teknik eğitim okul türlerinden mezunlara teknisyen unvanı verilmekte iken 6764 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle bundan böyle tüm meslek lisesi mezunlarına da teknisyen unvanı verilmesi sağlandı.
6- Öğretim programları yenilendi:
Mesleki ve teknik ortaöğretimde, 53 meslek alanı ve bu alanlara ait 199 meslek dalının öğretim programlarının tamamı ulusal ve uluslararası meslek standartları, sektörün talepleri, bilimsel ve teknolojik gelişmeler gözetilerek ilgili alan uzmanları, sektör, meslek kuruluşu, üniversite ve diğer paydaş temsilcilerinin katkı ve katılımları ile modüler yapıda kazanımlara dayalı olarak güncellendi.
7- Tematik mesleki ve teknik eğitim uygulaması başlatıldı:
Toplumdaki mesleki ve teknik eğitim algısına olumlu katkı sağlamak, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü sektörle iş birliği içinde yetiştirmek, sektörle iş birliği açısından örnek okul modeli oluşturmak, sektörün mesleki ve teknik eğitime olan ilgisini ve desteğini artırmak, başarılı öğrencilerin yükseköğretim görerek alanında uzmanlaşmasına temel oluşturmak amacıyla Ülkemizde belirli bir sektörün öne çıktığı ve yoğunlaştığı merkezlerde sadece bu sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü yetiştirmek üzere "bir meslek alanında" eğitim verilen tematik mesleki ve teknik Anadolu liseleri açılmıştır.
8- Sektörle işbirliği çalışmaları artarak devam ediyor:
Mesleki ve teknik eğitimde sektör işbirliğini güçlendirmek, kaliteyi artırmak, eğitim alt yapısını güçlendirmek, bireylerin istihdamını kolaylaştırmak, öğretmenlerin ve sektörde çalışanların mesleki bilgi ve becerilerini artırmak, öğrencilere burs sağlamak amacıyla 82 farklı kurum/kuruluşla yapılan 66 protokol yürürlüğe konuldu.
KOSGEB ile yapılan işbirliği protokolü sayesinde meslek lisesinden mezun olan öğrencilere yeni girişimci desteğine başvurma hakkı verildi. Bu kapsamda meslek lisesi mezunlarına 50 bin TL hibe ve 100 bin TL de faizsiz kredi desteği sağlanmış oldu.
9- Organize sanayi bölgelerinde (OSB) açılan özel meslek liselerine sağlanan devlet teşviki uygulaması genişletildi:
İşletmelerin kendi ihtiyaçlarına uygun nitelikli işgücünü bizzat kendi işletmelerinde yetiştirebilmelerini temin etmek amacıyla organize sanayi bölgelerinde (OSB) kapsama dâhil meslek alanlarında eğitim-öğretim faaliyeti gösteren özel meslek liselerine öğrenci başına alanlara göre 4.270 TL ile 6.900 TL arasında değişen tutarlarda devlet teşviki sağlanıyor.
10- Meslek liseleri proje çalışmalarında zirvede:
2017 yılında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarca Avrupa Birliği Bakanlığı, Eğitim Gençlik Programları Merkezi Başkanlığına (Türkiye Ulusal Ajansı) sunulan ve hibe almaya hak kazanan 526 projenin 475'i (%87) meslek liseleri tarafından hazırlandı.
Bu projeler kapsamında mesleki ve teknik ortaöğretim okullarına toplamda 16,3 Milyon Avro hibe desteği sağlanacak,
İlçemizde bu yeniliklerin geçerli olduğu üç okulumuz bulunmaktadır:
1- Şehit Tuncay Durmuş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
2- Şehit Rıfat Gündüz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
3- Banaz Atatürk Mesleki Eğitim Merkezi
Bazı kişilerce yukarıda sıraladığımız üç okulumuz önceki isimleri ile anılsa da bu üç okulumuz mesleki ve teknik eğitim veren nitelikli okullarımızdandır. Bu okullarımızda öğrenim gören ve önümüzdeki yıllarda öğrenim görecek olan öğrencilerimiz yukarıda sayılan bütün haklara sahip olmalarının yanında isterlerse üst öğrenime de devam edebilmektedirler.
Şehit Tuncay Durmuş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde 6 alanda eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir. Bu alanlar;
1- Elektrik - Elektronik Teknolojisi Alanı
2- Mobilya ve İç Mekan Tasarım Alanı
3- Bilişim Teknolojileri Alanı
4- Muhasebe Finansman Alanı
5- Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı
6- Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı
Bu okulumuzdan mezun olan bir öğrencimiz;
1- Yukarıda sayılan alanlarda iş hayatına atılabilir (Dikkat edilmelidir ki bu alanların tamamı ülkemizin her yerinde geçerli meslek gruplarıdır ve mezun olan öğrencimiz de teknisyendir),
2- Yukarıda sayılan alanlarda eğitimini sürdürmek isterse öğrencimize üniversite tercihlerinde ek puan verilmektedir.
3- Üniversitede başka bir bölümde öğrenim görmek isterse bu konuda herhangi bir kısıtlama yoktur ve puanlarında da herhangi bir düşme yaşayamayacaktır. (Yeter ki lise öğrenimi boyunca akademik başarısını en üst seviyede tutsun ve üniversite sınavlarında başarı göstersin)
Şehit Rıfat Gündüz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde 2 alanda eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir. Bu alanlar;
1- Sağlık Bakım Teknisyenliği Dalı
2- Hemşire Yardımcılığı Dalı
Bu okulumuzdan mezun olan bir öğrencimiz;
1-Yukarıda sayılan alanlarda iş hayatına atılabilir (Dikkat edilmelidir ki bu iki alan da ülkemizin her yerinde geçerli meslek gruplarıdır ve hem devlette hem de özel sektörde istihdam edilen mesleklerdir.)
2- Yukarıda sayılan alanlarda eğitimini sürdürmek isterse öğrencimize üniversite tercihlerinde ek puan verilmektedir.
3- Üniversitede başka bir bölümde öğrenim görmek isterse bu konuda herhangi bir kısıtlama yoktur ve puanlarında da herhangi bir düşme yaşayamayacaktır. (Yeter ki lise öğrenimi boyunca akademik başarısını en üst seviyede tutsun ve üniversite sınavlarında başarı göstersin)
Banaz Atatürk Mesleki Eğitim Merkezi 27 Meslek Alanı altında yer alan 142 Meslek Dalı kapsamında eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Bu okulumuz örgün eğitim kapsamına alındığından burada öğrenim gören öğrencilerimiz fark derslerini verdikten sonra lise diploması alabilmektedirler. Ayrıca bu okulu bitiren öğrencilerimiz "ustalık" belgesine sahip olacaklarından kendi işyerlerini açabilmektedirler. Herhangi bir iş başvurusunda kendileri vasıflı bir personel olarak değerlendirilmektedir”.
Murat Demir, son olarak “İlçemizde bulunan okullarımızın türleri ve amaçları ve mesleki-teknik eğitim ile ilgili gerek okul müdürlüklerimiz gerekse İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bizler bütün velilerimize, öğrencilerimize, sektör temsilcilerimize, esnaflarımıza, oda başkanlarımıza ve okul aile birliği başkanlarımıza kapımız sonuna kadar açıktır. Birlikte Banaz'daki Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizi daha da geliştirmek ve tanıtmak temennisiyle, yapmayı hedeflediğiniz iş ve işlemlerinizde kolaylıklar dilerim” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.