MYO ÖĞRENCİLERİ DEV KELEBEK YAKALADI
Banaz ilçesinde bulunan Banaz Meslek Yüksekokulu'nun bahçesinde Avrupa'nın en geniş kanat açıklığına sahip güvesi unvanını taşıyan Büyük Tavus Kelebeği (Saturnia pyri) görüldü.
Ormancılık Bölümü öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Fatma AYDIN YENİ, “Arkadaşlar kelebeği bulup bana gösterdiklerinde, daha önce bu boyutta bir kelebek görmediğimi ifade ettim.
Küçük çaplı bir araştırma yaptığımda büyüklüğü, yaşadığı coğrafya ve dünyanın en güzel kelebekleri arasında yer aldığını, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Uşak Şube yetkilileriyle irtibat kurduğumda; dev kelebeğin Uşak yöresinde sık rastlanan kelebek türlerinden olmadığını, nadiren görüldüğünü öğrendim.”
Ülkemizin çeşitli bölgelerinde de rastlanılmış olan bu kelebek türü; gece kelebeği olarak bilinmekte ve kanatları üzerindeki tavus kuşu tüyündeki gözleri andıran benekler nedeniyle Tavus Kelebeği olarak adlandırılmaktadır. Geceleri uçarken büyüklüğünden dolayı yarasa zannedilmektedir.
Banaz Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı öğrencileri için Biyolojik Çeşitlilik ve Yaban Hayatı dersleri kapsamında bir uygulamalı ders niteliğinde olan ve kanat açıklığı yaklaşık 18 cm'yi bulan dev kelebek görenleri şaşırttı.
Saturniidae (Tavus kelebekleri-İmparator güvesi)
Tüm dünyaya yayılmış bir familyadır ve iri yapılı kelebekleri kapsar. Kanatlarında göz biçimi benekler bulunur. Larvaları çıplaktır ve dokunulduğu zaman deride yanma yapan kısa kıl demetleri taşırlar (yaban inciri gibi). Geniş yapraklı ağaçlarla beslenirler. Erginleri gece uçar. Pupalarını koyu renk ipliklerle örülmüş armut biçimi keselerde yaparlar. Bakir dişilerin yaydığı feromon salgıları, 7 km. uzaklıktan birkaç dakika içinde erkekler tarafından algılanır.
Saturnia pyri Schiff – (Tavus kelebeği)
Ülkemizde yaşayan en büyük kelebektir. Üst ve alt kanatlar kahverengi-gri tonlarda ebru desenli, kanat kenarları kahverengi ve beyaz şeritle çevrilmiştir. Kanatların ortasında kahverengi ve kırmızı ile çevrili siyah birer göz beneği hemen dikkati çeker. Erkeğin antenleri büyük ve tarak biçimlidir. Vücutları çok iri olup, kahverengi ve ince beyaz şeritli uzun tüylerle örtülüdür. Vadi’de nisan ayında görülürler. Ömürleri çok kısadır; erkekler çiftleştikten, dişiler ise yumurtladıktan sonra ölürler. Larvalar mayıstan ağustosa kadar yabani otlar; dut, kayısı gibi geniş yapraklı ağaçlarla beslenirler. Kanat genişliği: 100-130 mm.