İŞÇİ-İŞVEREN DAVALARINDA 2018'DEN İTİBAREN NELER DEĞİŞECEK?

-Artık 01.01.2018 tarihinden itibaren işçi veya işveren, işçilik alacakları veya işe iade talepleri için İş Mahkemesinde dava açmadan önce Arabulucuya başvurmak zorunda.
-Arabulucuya başvurmadan dava açılırsa dava usulden redde-dilecek.
-Dava açılırken Arabulucudan alınan Son Tutanak dava dilekçe-sine eklenmek zorunda.

-Eklenilmeden dava açılırsa 1 hafta süre verilir, yine sunulmazsa dava usulden reddedilir.
-İş kazası veya meslek hastalığı kaynaklı, maddi ve manevi tazminat davaları, tespit, itiraz ve rücu davalarında ise dava açmadan önce Arabulucuya başvurmak zorunlu değil.
Ancak bu anlaşmazlıklar için de Arabulucuya başvurulabilir.
Zorunlu yada Dava Şartı Arabuluculuk denilen bu yöntemde;
-İlk toplantıya mazeretsiz katılmayan taraf davada haklı çıksa bile yargılama giderlerinin tamamından sorumlu olacak, lehine vekalet ücreti hükmedilmeyecek.
-Her iki taraf da ilk toplantıya kayılmazsa davada haklı çıkılsa bile, yargılama gideri herkesin kendi üzerinde bırakılacak.
-Anlaşmaya varılamaması halinde ilk 2 saatlik ücret Adalet Bakanlığınca ödenecek.
-Uyuşmazlıklar için, işin yapıldığı yada karşı tarafın bulunduğu yerdeki Arabuluculuk bürosuna başvurulacak. Arabulucuyu bu büro belirleyecek. Ancak iki taraf da anlaşırlarsa büronun belirlediği değil kendi istedikleri ortak bir arabulucu da belirlenebilir.
-Arabulucu, tarafları telefon, tebligat, mail, mesaj, watsap gibi her türlü yolla görüşmeye davet edebilir. Yazılı tebligat zorunlu değil.
-İşe iade davası açılmadan önce de Arabulucuya başvurmak zorunlu oldu.
-İşe iade davalarına ait kararlara karşı sadece Bölge Adliye Mahkemesine itiraz edilebilecek, Yargıtay’a gidilemeyecek.İşe iade davalarında Bölge Adliye Mahkemesi kararları kesin olacak.
-İşe iade konusunda arabulucuda anlaşmaya varılamazsa 2 hafta içerisinde İş Mahkemesinde dava açılabilir. İşe iadesine karar verilen işçi işveren tarafından 1 ay içerisinde işe başlatılmak zorunda. Başlatılmazsa işveren 4 aydan 8 aya kadar ücret tutarında tazminat öder.
-İşveren, kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmayan süre için 4 aylık hak ve ücretleri öder.
-İşten çıkarmalarda feshin geçerliliğini işveren ispat etmek zorundadır.
-İşçi işe iade kararının kesinleşmesinden itibaren 10 gün içerisinde işe başlamak için işveren başvurmak zorunda.
-Zorunlu arabuluculukta Arabulucu 3 hafta içerisinde başvuruyu sonuçlandırmak zorunda.
-Kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, kötü niyet ve eşit davranmama tazminatı gibi alacaklarda da zamanaşımı süresi 5 yıl oldu.
-Arabulucu ile birlikte düzenlenen anlaşma belgesi Mahkeme Kararı yerine geçecek.
-Arabuluculuk görüşmesinde anlaşma olmazsa dava açma hakkı devam edecek. Çünkü Arabulucuya başvurmak zorunlu ama anlaşmak zorunlu değil.
Av. Arb. Özkan Saruhan