Maliye Bakanı Naci Ağbal ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Uşak'a geldi. İlimize gelişinde Vali Salim Demir ve il protokolü tarafından Valilik binası önünde karşılanan Maliye Bakanı Naci Ağbal, Valilik şeref defterini imzaladı.
Maliye Bakanı Ağbal, ziyareti takip eden basın mensuplarına ziyaretine ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Birkaç haftadır küresel piyasalarda Suriye odaklı gelişmeler nedeniyle döviz ve petrol fiyatlarında dalgalanma yaşandığını dile getiren Bakan Ağbal, "Gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının faiz kararları da finansal piyasalarda dalgalanmaları beraberinde getirdi. Bugünkü meseleler bir boyutuyla uluslararası piyasalardaki gelişmelerin Türkiye'ye yansıması, bu dalgalanmalar kalıcı değil. Bunların kalıcı olmayacağını piyasadaki herkes bilir." diye konuştu.
Türkiye'nin sağlam ekonomik parametreleri ile bu dalgalanmalardan etkilenmeyeceğine işaret eden Bakan Ağbal, şöyle konuştu:
"Türkiye ekonomisi, 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra ortaya çıkan bütün tehditleri bertaraf etti. Herkesin 2017 yılında 'yüzde 2 en fazla 3 büyür' dediği ortamda Türkiye ekonomisi yüzde 7,4 büyüdü. 2018'in ilk çeyreğini bitirdik.
2018'in ilk çeyreğinde ekonominin reel tarafında yani yatırım, istihdam, ihracat ve tüketim tarafında gerçekten her şey olumlu bir şekilde devam ediyor. Sanayi çarkları dönüyor, işletmeler satışlarını yapıyor, ihracat tarafında rekorlar kırılmaya devam ediyor.”
Şeker sektörünün Türkiye için stratejik bir alan olduğunu vurgulayan Ağbal, "Şeker pazarı büyüyor ve üretimi de Türkiye'de artarak sürecek. Şeker pazarı gümrüklerle korunan bir pazar. Türkiye'ye şeker ithalatı yapılmasına gerek yok. Üreticiyi ve pazarı korumak için gerekli tedbirleri aldık." diye konuştu.
Şeker fabrikalarındaki özelleştirmelerle üretimin artacağını vurgulayan Ağbal, özel sektör girişimciliği sayesinde bu işletmelerde üretim maliyetlerinin düşürülmesiyle verimliliğin yükseleceğini ve daha rekabetçi bir piyasa olmasına katkı sağlanacağına işaret etti. Şeker fabrikalarında özelleştirme sürecinin devam ettiğini anımsatan Ağbal, şöyle devam etti:
"Şu ana kadar 4 fabrikayla ilgili özelleştirme uygulamaları yapıldı. Gelen fiyatlara baktığımız zaman bugünkü koşullara göre iyi fiyatlar verildiğini görüyoruz. Alan firmalarımız belliki bu fabrikaları hızlı bir şekilde rehabilite edip, ilave yatırımlar yapacak, üretimlerini artıracaklar. Biz de artan talebe göre hükümet olarak kotaları artıracağız, pazarı büyüteceğiz. Şeker fabrikaları hükümet olarak bizim piyasadan çekildiğimiz bir alan değil. Halen yüzde 20’si Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'de kalmaya devam edecek. Oralara ilave yatırımlar yapacağız."
Bakan Ağbal, nişasta bazlı şekerde oldukça hassas olduklarını, mevcut kanundaki kotayı yüzde 5'e düşürdüklerini dile getirdi.
Hükümetin şeker ve şeker pancarıyla ilgili duruşunun net olduğuna işaret eden Ağbal, "Şeker pazarı korunacak ve büyüyecek. Şeker pancarı üreticisi önümüzdeki dönemde daha fazla üretme imkanı bulacak. Nişasta bazlı şeker ise kontrol altında belirlenmiş kurallar dahilinde, sınırlanmış bir şekilde üretilmeye devam edecektir. Diğer taraftan özelleştirme uygulamaları bittikten sonraki süreçte piyasanın daha regüle edilmesi noktasında ilgili bakanlıkların çalışmaları olacak. Burada ifade edilen hassasiyetler herkesin ortak hassasiyeti." ifadelerini kullandı. Ağbal, şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinde bazı milletvekillerinin ihale komisyonu salonundaki tavırlarını yadırgadığını, bir siyasetçiye yakıştıramadığını sözlerine ekledi.”
Sonrasında Ankara’ya dönüş için yola çıkan Bakan Ağbal ilçemize uğradı. Mega Müjde Restaurant önünde yapılan karşılamaya Banaz Kaymakamı İrfan Demiröz, Belediye Başkanı Zafer Arpacı karşıladı. Yetkililer tarafından ilçemiz hakkında bilgi alan Ağbal kısa bir sohbetten sonra ilçemizden ayrıldı.