İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜNDEN İLÇEMİZDE ÇİFTÇİ ZİYARETİ

Geçtiğimiz hafta ilçemiz Ovacık Köyünde İl Müdürü Erkan Kahraman, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Murat Erdem, Banaz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Dilaver Deniz, Ziraat Mühendisleri Erol Tomas ile Ali Çamdibi ve 64 çiftçilerimizin katılımlarıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı.

İl Müdürümüz Erkan Kahraman; Yem Bitkilerine verilen desteklemelerin önümüzdeki yıl %50 oranında artacağı söylendi. Hayvancılık işletmelerinin yem giderlerini azaltması ve hayvanların dengeli beslenmesi açısından yem bitkileri yetiştirilmesinin önemi vurgulandı. Hayvancılık işletmelerinde girdilerin %70'ini yem giderlerinin oluşturduğu ve yem bitkisi ekilerek bu oranın %20 seviyesine çekilebileceği belirtildi. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde hayvan başına en az 2 dekar yem bitkisi ekilmezse zararın kaçınılmaz olduğu, hayvan başına 5 dekar yem bitkisi ekilişinin gerektiği söylendi. Sonbahar döneminde Yem Bezelyesi, Lenox, Macar Fiği, Arpa, Buğday, Tritikale ekilerek yeşil olarak hasat etmeniz kaydıyla desteklerden yararlanırsınız denildi. Tarımsal Desteklemeler Kapsamında; şu an için yem bitkisi desteklemeleri toplamda ekiliş alanının 10 dekar olması, tek yıllık 40 TL, Silajlık Mısırda (Sulu) 90 TL, Yonca 60 TL/yıl, hasıl (yeşil) olarak biçmek ve paket yapmak kaydıyla Buğday, Arpa, Yulaf, Tritikale'nin de destekleme kapsamında olduğunu, aynı parselde ikinci ürüne de destekleme verildiğini söyledi.

Damızlık değeri olan dişi hayvanların kestirilmesi önceden de yasaktı bundan sonra da yasak olacak. Gerek yurtdışından yüksek ücretler ödeyerek almış olduğumuz gerekse elimizdeki mevcut dişi hayvanlarımızdan en az beş yavru elde etmeden damızlık dışına çıkarmamalıyız. Bu şekliyle sürdürülebilir hayvancılık yapmamız mümkün değildir. Erkek hayvanlarınızı 14 aylıkken erken kestirmemeliyiz. 16 ile 24 ay arası kestirilmesi daha uygun olacaktır dedi.
Hayvan Kayıtlarının mutlaka güncel tutulması gerekiyor, hayvan kayıtlarınızı 31 Aralık'a kadar güncelleyin. Aksi takdirde cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Aşısı tam olan ve kayıtları güncel olan hayvanlar destek alabiliyor denildi.
Tar-sim Sigortasını mutlaka yaptırın. Nohut 'un Domuz tarafından zarar görmesi Sigorta kapsamına alınmıştır. Üreticilerimizin zarar görmemeleri adına tarım ürünlerini sigortalatmasını istiyoruz. Bakanlık olarak sigorta primlerinin %50 sini karşılamaktayız.
Genç Çiftçi Hibe Desteği kapsamında önümüzdeki yıl için gerekli şartları taşıyan üreticilerimizin 2018 yılının muhtemelen Mart-Nisan aylarında konuyu takip etmeleri gerektiği ifade edildi. Köyünüzde ormanlık alanlarda veya kıraç alanlarda kestane ve badem dikmenizi istiyoruz. Kapama meyve bahçesi kuranlara desteğimiz var kapama bahçe ve 5 dekarın altında olmamak kaydıyla Sarı (standart) sertifikalı meyve fidanına dekara 100 TL, Mavi Sertifikalı bodur yarı bodur meyve türleri ile bahçe tesisine 400 TL destek vermekteyiz dedi. Üreticilerimiz ziyaretten ve yapılan bilgilendirme toplantısından duymuş oldukları memnuniyetlerini dile getirerek İl Müdürü Erkan Kahraman'a teşekkür ettiler.
Toplantıya katılan tüm üreticilerimize teşekkür eder, bol ve bereketli kazançlar dileriz.